16 april 2020 Meer nieuws

Nog nooit zo vroeg zo droog

Nog nooit eerder is het voorjaar zo droog begonnen. Het neerslagtekort loopt op omdat er amper regen valt en er veel dagen zijn met felle zon en warme temperaturen. Tegen het eind van deze maand verwacht het KNMI al een neerslagtekort van ongeveer 72 millimeter.

Van 1 april tot en met 30 september wordt het neerslagtekort (verschil tussen hoeveelheid regen die valt en de hoeveelheid vocht dat verdampt uit gras) berekend en dat gebeurt over gemiddeld 13 stations in Nederland. Het neerslagtekort ligt op het moment rond de 40 millimeter.

In de neerslagtekortgrafiek van het KNMI laat de zwarte lijn het neerslagtekort zien in mm. Een stijgende lijn laat een toename in de droogte zien. Bij een dalende lijn is de hoeveelheid neerslag groter dan de verdamping en neemt de droogte gemiddeld over Nederland af.

Onwaarschijnlijk dat het goed komt

De grafiek laat zien dat halverwege april het neerslagtekort al een flink stuk hoger ligt dan in het recordjaar 1976. In mei zou het twee keer zo veel als normaal moeten regenen om het neerslagtekort van eind april te compenseren. Dat lijkt onwaarschijnlijk.

Rekening houden met watertekorten

Door de vele regen in vooral februari waren de grondwatervoorraden goed aangevuld. Maar sinds half maart is er nauwelijks nog regen gevallen en er waren geregeld felle zondagen. In diverse regio’s, zoals de Achterhoek, dalen de grondwaterstanden hard en zijn agrariërs gestart met beregenen. Vooral in het oosten en zuiden van het land moeten agrariërs en natuurbeheerders rekening gaan houden met dreigende watertekorten.