30 januari 2018 Meer nieuws

Fors minder tulpen bij Royal FloraHolland

Er zijn de afgelopen twee weken fors minder tulpen aangevoerd op de klokken van Royal FloraHolland. Dat melden de veilingmeesters van de veiling.  Zij hadden de daling verwacht, maar zijn toch verrast dat de daling zo groot is.

In week 3 en 4 van 2018 zijn 68,8 miljoen tulpen van A1-kwaliteit oor de klok gekomen, tegen 74,6 miljoen stuks in week 3 en 4 van 2018. Een hogere prijs is niet van toepassing, ondanks dat dat meestal wel het geval is bij een kleiner aanbod. De prijs daalde ook van 14,8 cent in 2017 naar 14,6 cent in 2018.

Klok loopt achter

Over de eerste vier weken van het jaar blijft de aanvoer op de klok met een totaal van 127 miljoen stuks ruim negen miljoen achter bij 2017. De aanvoer op bemiddeling is vangt die daling beperkt op. In totaal zijn ruim 119 miljoen stelen aangevoerd en dat is een miljoen meer dan in 2017. De gemiddelde prijs over de eerste vier weken van het jaar is 15 cent, tegen 15,2 in 2017.

‘De algemene kwaliteit van de bloemen is echter een stuk beter’

De enkelbloemige tulpen laten de grootste daling zien in aantallen en ook de prijs zakt mee. De weersomstandigheden in de afzetgebieden zijn zeker niet optimaal en heeft waarschijnlijk veel invloed gehad, aldus de veiling. De algemene kwaliteit van de bloemen is echter een stuk beter dan verleden jaar en er zit meer gewicht in het product.

Minder spanning

Volgens de veilingmeesters lijkt er minder spanning in de markt te zijn in vergelijking met dezelfde weken in 2017. De productie en de vraag vangen elkaar goed op en een aantal exporteurs hebben voldoende voorraad staan om de eerste acties en de aanloop naar de Valentijn op te vangen. De prijsvorming zal de komende periode verder oplopen, verwachten zij, maar of die op het hoge niveau van 2017 uitkomt,  is onzeker. In de aanloop naar de Vrouwendag zal de Engelse Moederdag voor extra druk zorgen.