13 februari 2018 Meer nieuws

Aanvoer tulpen voor Valentijn blijft achter

De aanvoer van tulpen op de klokken van Royal FloraHolland is de afgelopen twee weken lager dan voorgaande jaren. De gemiddelde prijzen zijn niet heel slecht maar een jubelstemming is er zeker niet, aldus de veilingmeesters.

Een duidelijke verklaring voor de situatie heeft de veiling niet. Aan het assortiment en de kwaliteit kan het zeker niet liggen want dat is op orde, stelt FloraHolland.

Neerwaartse druk

Mogelijk liggen veel tulpen vast in de contracten en belemmert dat de prijsopdrijving van de daghandel. De populaire soorten en kleuren worden vlot afgezet in de bemiddeling. Het minder gewilde assortiment komt op de klok en dat geeft mogelijk een neerwaartse druk.

'Vorst verkleint de verkoopkansen van de bloemist'

De weersomstandigheden in de afzetgebieden zijn onstabiel en dit verstoort de doorloopsnelheid, stellen de veilingmeesters. Ook de vorst verkleint de verkoopkansen van de bloemist en de straathandel.

Dubbel, parkiet en crispa goed betaald

Tegen het einde van week 6 begon de prijs weer op te lopen. Zware rode tulpen en witte tulpen deden het erg goed. Dubbel, parkiet en crispa krijgen goed betaald. Langstellige tulpen zijn ook al weer volop beschikbaar. De klokvoorverkoop liep het ook weer erg goed, stelt Royal FloraHolland. Dit systeem laat een gestage groei zien.

De aanvoer in week 5 was bijna op het niveau van 2017. De middenprijs kwam uit op 15,1 cent en dat is 1,5 cent minder dan een jaar geleden. In week 6 kam de middenprijs uit op 16,3 cent bij een aanvoer van 90 miljoen stuks. Verleden jaar werden 95 miljoen tulpen aangevoerd met een middenprijs van 18,1 cent.