18 oktober 2019 Meer nieuws

Nieuwe rode tulpensoort op veiling Noordwijkerhout

Driehonderd kilo van een nieuwe rode tulp komt op vrijdag 1 november onder de hamer bij de kerkenveiling in Noordwijkerhout. De tulp, in 2012 gedoopt tot de ‘Mantel van St. Maarten’, krijgt een plekje tussen de traditionele veilingitems als flessen drank, bloemen, etentjes en krentenbroden.

Veredelaar Kees van der Salm schonk in 2011 de nieuwe tulp aan de kerkenveiling van de St. Victor in Noordwijkerhout. De toenmalige pastoor Goumans kocht voor 1.500 euro de gaasbak vol bollen. Vervolgens heeft hij jarenlang samen met de Noordwijkerhoutse bollenteler Aad van Ruiten de partij vermeerderd tot de 300 kilo bollen. Volgens Van Ruiten is de tijd rijp om de partij opnieuw op de markt te brengen. “Het is nu een aardige partij waarmee je binnen een paar jaar een handelspartij hebt. Daarom willen we de bollen graag als één pakket verkopen, want anders ben je weer jaren verder voordat de partij groot genoeg is.”

Ongevoelig voor Fusarium

De ‘Mantel van Sint Maarten’, vernoemd naar de nieuwe katholieke parochie in de Bollenstreek, is een stevige, rode tuintulp die 40 cm hoog wordt en lang bloeit. De tulp heeft een grote bloem en blijkt ongevoelig voor Fusarium. Van Ruiten: “Vooral dat laatste is opmerkelijk. We hebben de eerste jaren de bollen met de hand geplant en geoogst maar we hebben nooit bollen hoeven uitzoeken. Er zat gewoon geen zuur in.”

De kerkenveiling is op vrijdag 1 november in het Victorhuis in Noordwijkerhout.

Op de foto: Voormalig pastoor Goumans bij het bed met 'Mantel van St. Maarten'.