5 juni 2020 Meer nieuws

Nieuwe eisen voor importeurs in VK

Handelaren die planten en plantaardig materiaal importeren in het Verenigd Koninkrijk (VK) moeten vόόr 30 juli voldoen aan nieuwe registratie-eisen. Dat meldt FloraHolland in haar nieuwsbrief.

Importeurs moeten in hun PEACH-account een geldig adres in het VK, of een geldig adres van een gevolmachtigd vertegenwoordiger in het VK opgeven. PEACH staat voor Procedure for Electronic Application for Certificates from the Horticultural Marketing Inspectorate. Het is een registratie van het Engelse ministerie van Landbouw en is nodig om te mogen handelen in tuinbouwproducten.

De registratie-eisen zijn vastgesteld in Artikel 65 van de Plantgezondheidsverordening (EU) 2016/2031. Wie niet voldoet aan de nieuwe eisen, raakt zijn PEACH-account kwijt.

Geldig adres in het VK

Nederlandse exporteurs van planten en plantaardig materiaal die in het VK geregistreerd staan als importeur in PEACH én een bedrijfspand hebben in het VK, dienen daarvan een geldige naam, het adres en contactgegevens te registreren in hun PEACH-account. Plantgezondheidsinspecteurs moeten het bedrijfspand kunnen bezoeken.

Vertegenwoordiger

Nederlandse exporteurs die in het VK geregistreerd staan als importeur in PEACH maar die géén bedrijfspand hebben in het land, kunnen een gevolmachtigd vertegenwoordiger, bijvoorbeeld een douane agent/expediteur, aanwijzen die wel in het VK gevestigd is. In dit geval is de gevolmachtigd vertegenwoordiger verantwoordelijk voor het inklaren van de zendingen van de Nederlandse exporteur.