11 juli 2019 Meer nieuws

Nieuw bodemherbicide in dahlia getest

Onderzoekscentrum Innoventis heeft voor het tweede jaar op rij het nieuwe bodemherbicide AZ500 getest. Deze proef is aangelegd aan de Loosterweg in Voorhout in samenwerking met de KAVB productgroep Dahlia. De proef liet duidelijke resultaten zien: het middel had effect.

Volgens Innoventis is het nieuwe bodemherbicide AZ500 een goed, nieuw alternatief voor in de teelt van dahlia. AZ500 heeft een KUG-toelating voor dit gewas. In het onderzoek werden ook drie nieuwe experimentele middelen gescreend. Ook deze uitkomsten bieden perspectief volgens het onderzoekscentrum.

Woensdagavond 10 juli waren dahliatelers uitgenodigd bij het proefveld in Voorhout. Daar gaf Paul Duindam, teelt-technisch adviseur van GMN, een toelichting op het onderzoek. GMN is voornemens volgend jaar wederom een vergelijkbare proef aan te leggen.

Waarom onderzoek naar KUG-toelatingen?

Innoventis doet in opdracht van GMN onder andere onderzoek naar KUG-toelatingen in de bloembollen- en bloemknollenteelt. KUG staat voor Kleine Uitbreiding Gewasbescherming. In het geval een product een KUG-toelating heeft, is er door de  fabrikant geen onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en fytotoxiciteit. Dat betekent dat niet bekend is of het middel veilig gebruikt kan worden. Onderzoek is nodig om dat uit te wijzen. Het toepassen van KUG-toegelaten middelen is voor risico van de gebruiker.