11 maart 2020 Meer nieuws

Nettenplanter en -rooier voor gladiolen

Machinefabriek R. Koops en gladiolenkwekerij A.P. Groot Bloembollen in Hem hebben een nettenplanter en een rooier voor gladiolenkralen en -pitten gemaakt. Nu is het plan de machines geschikt te maken voor lelies.

Kweker Dick Groot heeft na proeven in speciale netten de nieuwe nettenplanter en rooimachine laten bouwen door de machinefabriek in Middenmeer. Gedachte achter de nieuwe techniek is dat gladiolen nu op zwaardere grond te telen zijn. Door gebruik van de teeltnetten blijft de vochtbalans rond de kralen en pitten langer op peil en kan volstaan worden met een lagere beregeningsintensiteit, is te lezen op de site van Greenport NHN. Zo wordt zorgvuldig omgegaan met het beschikbare zoetwater, indirect wordt met het vasthouden van het vocht ook de uitspoeling van toegediende meststoffen en mineralen naar het oppervlaktewater beperkt.

Ontwikkelen voor lelies

Groot is enthousiast over de resultaten. Hij wil de techniek graag aanpassen voor de lelieteelt. Er zijn al proeven gedaan waarmee volgens Groot waardevolle inzichten zijn ontstaan.