12 augustus 2022 Meer nieuws

'Negatieve publiciteit geeft vertekend beeld Floriade'

Het beeld over de Floriade in Almere is vertekend door negatieve berichtgeving en financiële tegenvallers. Daardoor vallen de bezoekersaantallen tegen, zegt commissaris-generaal Annemarie Jorritsma van de Floriade.

Jorritsma hekelt in een item van Omroep Flevoland de negatieve publiciteit rond de wereldtuinbouwtentoonstelling. Voormalig burgemeester Jorritsma van Almere ontvangt als commissaris-generaal namens de Nederlandse overheid andere landen op de wereldtuinbouwtentoonstelling.

'Treurig'

De negatieve publiciteit over de Floriade zette mensen op het verkeerde been, zegt Jorritsma. NRC noemde het evenement bij de start ‘een overmaats volkstuinencomplex’, toen kavels waren nog niet klaar waren en bloemen en planten nog niet in bloei stonden. In juni ging het blad terug en noemde de tentoonstelling daarna ‘treurig’. Ook Omroep Flevoland was niet erg positief, oordeelt Jorritsma.

'Geen blaadjes in april'

"Ik vermoed dat journalisten van het NRC gewoon in Amsterdam wonen en nog nooit hebben gezien dat een boom in april nog geen blaadjes heeft", reageert Jorritsma op het artikel in april. Op de vraag waarom de wereldtuinbouwtentoonstelling dan niet later begint, vertelt Jorritsma dat het een gewoonte is. "Daar hebben wij geen invloed op." De commissaris-generaal pleit voor meer trots: “Jongens, we hebben een wereldtentoonstelling, waar al die landen fors in geïnvesteerd hebben, je zou daar wel iets trotser op mogen zijn.”

Corona

De publiciteit is niet het enige waardoor de bezoekersaantallen tegenvallen. Dat komt ook door de nasleep van de coronapandemie, zegt Jorritsma. Landen die fors geïnvesteerd hebben in hun paviljoen hadden er meer van verwacht en zijn teleurgesteld in het aantal bezoekers. De wereldtuinbouwtentoonstelling duurt tot 9 oktober en daarna wordt duidelijk waar de Floriade over tien jaar georganiseerd wordt. Jorritsma weet nog niet of er toekomst is voor het evenement.