5 augustus 2020 Meer nieuws

Neerslag beter voorspellen

Deltares, Wageningen University & Research en het KNMI werken aan een nauwkeuriger weersverwachting. Ze hebben onderzocht hoe met radartechniek neerslag kan worden voorspeld voor een locatie. Voor de korte termijn kan dat 'bijzonder nauwkeurig', aldus de organisaties.

Tot een paar uur vooruit neerslag voorspellen met radartechnieken heet 'nowcasting'. De methode gebruikt statistiek, waarmee van de geschatte neerslag uit de radarproducten een voorspelling wordt gemaakt. Iedere 5 minuten is een nieuwe radarobservatie beschikbaar is, waarmee direct een voorspelling kan worden gemaakt van 3 tot 6 uur vooruit. Dat is sneller dan weermodellen, die in de regel om de circa 3 uur worden vernieuwd.

Voorspelbaarheid en duur van buien

De voorspelbaarheid van de neerslag hangt samen met de duur van de neerslag en het seizoen, zo blijkt uit een studie van de nowcasting voor 12 Nederlandse stroomgebieden en polders, 1.533 regenbuien, verspreid over 11 jaar. Zo is regen goed te voorspellen tot maximaal 2 uur vooruit voor neerslag die een dag duurt. Dat neemt af tot maximaal 25 minuten voor kortdurende neerslag van maximaal 1 uur.

Noordoosten duidelijkst

De voorspelling is in de winter nauwkeuriger, als de neerslag vaak langdurig en van lage intensiteit is. Ook blijken de voorspellingen beter voor grotere gebieden en in benedenwindse richting. Dat laatste betekent voor Nederland, met overwegend zuidwestenwinden, dat het noordoosten meer baat heeft bij deze methoden dan het zuidwesten van het land. Als ook de radargegevens van België en Duitsland worden gebruikt, wordt dit verschil kleiner.

Voorspellen van snel groeiende buien

Als verder wordt gekeken dan alleen de beweegrichting van de buien, is een betere voorspelling te geven. Daar worden algoritmes voor gebruikt, die volgens de onderzoekers goed toe te passen zijn in het waterbeheer. De komende tijd wordt verder gewerkt aan het voorspellen van snel groeiende of uitdovende buien, want dat is volgens de onderzoekers nog lastig.