12 maart 2018 Meer nieuws

Nederlandse Tuinenstichting sluit zich aan bij Operatie Steenbreek

De Nederlandse Tuinenstichting (NTs) heeft zich onlangs aangesloten bij Operatie Steenbreek. De doelstellingen van de NTs sluiten aan bij die van Operatie Steenbreek. Beide organisaties streven naar een zo groen mogelijke leefomgeving met kwaliteit.

De NTs zet zich sinds haar oprichting in 1980 in voor de instandhouding van bestaand waardevol groen en stimuleert onder meer met haar project ‘Sociaal Tuinieren’ ook nieuw groen. “Ons project Sociaal Tuinieren richt zich op tuinen die destijds onderdeel van het ontwerp van de wijk waren. Deze kunnen door gebrek aan onderhoud verstenen en daarmee het leefklimaat in de wijk verlagen”, zegt Hein Krantz, voorzitter van de NTs. De NTs doet dit project samen met de woningbouwvereniging en de bewoners.

Bewoners bewust maken

Operatie Steenbreek heeft als doel het tegengaan van de verstening in de particuliere tuin. Wout Veldstra, voorzitter van Operatie Steenbreek: “We willen de bewoners bewust maken van de nadelige gevolgen van te veel steen in de tuinen. Stenen tuinen zijn immers slecht voor de biodiversiteit en voor de klimaatverandering. Meer groen in de tuin zorgt voor meer leven, voor wateropvang en – niet onbelangrijk - voor verkoeling.”

Groen erfgoed bewaken

De NTs zet zich samen met haar achterban in voor het bewaken van het groene erfgoed, het stimuleren van tuinbezoek en het vergroenen van gemeenten. Daarnaast zorgt de NTs voor aandacht voor nieuwe bijzondere tuinen: het erfgoed van de toekomst.

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is officieel in 2015 van start gegaan. Bij de oprichting van de stichting waren er vijf gemeenten aangesloten (Groningen, Leeuwarden, Amersfoort, Eindhoven en Den Haag). Inmiddels is dit aantal uitgegroeid naar een kleine tachtig gemeenten.