11 oktober 2019 Meer nieuws

Nederlandse tuin is ruim een derde groen

De Nederlandse particulierentuin bestaat voor 36 procent uit vegetatie en is dus voor iets meer dan een derde ‘groen’. Dit is een van de resultaten van een data-analyse op basis van openbare bronnen die is uitgevoerd door Deloitte in samenwerking met Climate Adaptation Services (CAS).

Het is voor het eerst dat door middel van data-analyse feitelijk is vastgesteld hoe hoog het groenpercentage is in de tuinen van Nederland.

Nog veel ruimte voor groen

Uit het rapport blijkt dat het ‘vergroeningspotentieel’, dat is het aantal vierkante meter dat nog bedekt kan worden met groen in een gebied, 1.4 miljard vierkante meter is. Dat komt overeen met 285.000 voetbalvelden.

Rotterdammers groenere tuin dan Amsterdammers

Een blik op de vijf grootste steden van Nederland toont dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid groen die stedelingen in hun tuinen hebben. Zo blijken Rotterdammers drie keer groenere tuinen te hebben dan Amsterdammers. Wordt het vergroeningspotentieel van tuinen volledig benut, dan daalt de temperatuur in de 5 grootste steden tussen de 0,23 ℃ in Rotterdam en 0,68 ℃ in Eindhoven.

Op een online interactieve kaart (scroll naar beneden) kan men gegevens vinden van hoe groen de tuinen zijn in gemeenten en/of bepaalde buurt.

Fotocredit: Tuinplant van de maand