1 september 2021 Meer nieuws

Nederlandse sierteeltexport 'sterk' in 2020

De Nederlandse exporteurs sloten 2020 af met een omzetkrimp van 4,2 procent en de totale exportomzet was 5,97 miljard euro. In de belangrijkste zestien exportlanden kromp de omzet 3,3 procent, maar volgens Floridata is de exportpositie in deze landen toch sterker.

De export naar de top 16 van exportlanden - goed voor bijna 90 procent van de omzet - nam in 2020 toe met 1,6 procent. Het importaandeel in de Verenigde Staten, Rusland en Spanje nam af. In Zweden en het Verenigd Koninkrijk nam het aandeel juist toe. Het Nederlands importaandeel voor de top 16 exportlanden nam toe van 68,6 procent in 2019 naar 69,7 procent in 2020, blijkt uit cijfers van Floridata.

Stabiel tot licht groeiend

Volgens Floridata is de Nederlandse exportpositie voor snijbloemen sterker dan voor pot- en tuinplanten. ‘Nederlandse exporteurs kenden in 2020 een stabiel en tot licht groeiend importaandeel binnen de grootste exportlanden van snijbloemen. Voor pot- en tuinplanten nam het Nederlandse importaandeel af’, meldt het onafhankelijke platform.

‘Redelijk’

Buiten de top 16 kromp de Nederlands export met 11,1 procent. ‘Met name de bloemen deden het minder goed.’ De Nederlandse sierteelt kon volgens Floridata vergeleken met andere importlanden redelijk blijven opereren, met name op de dichtstbijzijnde exportlanden. ‘Dat is mede te danken aan de financiële steunmaatregelen, goede logistieke middelen en het open blijven van de grenzen.’