13 mei 2019 Meer nieuws

Mooi sortiment Allium in KAVB-keuringszaal

Met ruim zevenhonderd soorten behoort Allium tot de grotere geslachten in de bloembollenwereld. De bloeitijd van deze soorten loopt uiteen van april tot en met oktober. Een flink deel bloeit in mei en juni, voor de KAVB reden om juist in deze maanden enkele Allium-keuringen te organiseren.

Maandag 13 mei vond de eerste plaats in het CNB-gebouw in Lisse. Diverse inzenders lieten een of meer species en cultivars zien. De beste grootbloemige was ‘Globemaster’ van Gebr. Valkering, die deze selectie al vele jaren teelt. Tot de meer natuurlijke soorten behoren daslook (Allium ursinum) en bieslook (Allium schoneprasum), die allebei bruikbaar zijn in de keuken. André Weijers zette beide soorten neer. Specialiteiten stonden bij Sjaak de Groot. Zoals Allium shelkovnikovii (foto rechts), die als beste kleinbloemige werd bestempeld. Deze soort komt van oorsprong voor in Iran. Gangbaarder waren de door De Groot geshowde Allium stipitatum ‘Pink Globe’ en de witte Allium triquetrum.

Bijna zwarte Fritillaria

De Groot zorgde voor nog een andere bijzonderheid: Fritillaria camschatcensis, een bijna zwarte species die van oorsprong voorkomt op het eiland Kamsjatka, maar ook in het westen van de Verenigde Staten is te vinden.

Zeldzaam bolgewas

Marius Kesteloo maakte indruk met de zwavelgele Babiana vanzeyliae (foto linksonder), een bolgewas uit Zuid-Afrika dat maar zelden hier te zien is. Ook toonde hij een variant van de kuifhyacint Muscari comosum met donkerblauwe bloempjes.

Specialiteiten

Eric Breed trakteerde de bezoeker op diverse specialiteiten, zoals een intens blauwe, dubbele Camassia leichtlinii, genaamd ‘John Treasure’ (foto rechtsonder), die woonde op Burford House. De intens blauwe kleur is uniek binnen Camassia. Verder zette Breed diverse selecties in kleur en geur neer van Scilla peruviana en toonde hij nog de klassieke tulp ‘Pride of Inglescombe’.

Non-stop bloei

Mooi showwerk van Admiraal, die zes forse schalen met even zovele kleuren van Begonia 'Non Stop-hybrides' liet zien in de kleuren geel, oranje (foto boven), scharlaken, zalm, wit en roze. De groepsaanduiding zegt genoeg: als dit eenmaal bloeit en het krijgt voldoende water, dan blijft het bloeien tot de vorst.

Tulpenzaailingen

Chr. van der Salm zette tulpenzaailingen neer die nu nog bloeien en allemaal dubbel zijn. En W. Vriend uit Andijk maakte de bezoeker alvast enthousiast voor het gewas dat straks weer volop in de belangstelling staat: de pioenroos. Hij liet een goed gevulde vaas zien met ‘Double Friend’, die zachtgeel van kleur is.