24 mei 2022 Meer nieuws

Freesia 'Monaco' en doorkleurende pot-hortensia in de prijzen

Tesselaar Freesia CV uit Heerhugowaard kreeg voor de enkelbloemige Freesia 'Monaco' op de Floriade de eerste prijs in de productgroep Freesia. PerlaNova uit Zevenhuizen won met de pot-hortensia 'Fusion Raspberry' de prijs in de categorie Tuin- en terrasplanten.

De prijzen werden vorige week in het kader van een productcompetitiedag op de Floriade uitgereikt. De jury vond het volgende van de winnende Freesia: ‘Prachtige egale lange kammen, zware takken en zeer uniform." De Freesia kreeg een score van 9,75.

Essence viel extra op

Ook werd tijdens de bijeenkomst de Floriade Excellence Award 2022 uitgereikt. Deze award, beschikbaar gesteld door Stimuflori, is bedoeld voor de meest opvallende productinzending per competitiedag. Hermen de Graaf van Stimuflori reikte de award dit keer uit aan veredelaar Van den Bos Flowerbulbs uit Honselersdijk voor zijn dubbelbloemige Freesia 'Essence'. Het juryrapport sprak over ‘een topper van een bloem’ met helderwitte, goedgevulde bloeiwijzen en zware stelen. Dit product beantwoordt aan de jarenlange vraag vanuit de handel naar een witte, dubbele Freesia.

De beoordeling van Freesia vond plaats door een vakjury, die is samengesteld uit personen met verschillende achtergronden in de keten, van productie tot afzet. Royal FloraHolland is de organisator van de internationale productcompetitiedagen op de Floriade.

Hydrangea van PerlaNova eerste

Er werden ook prijzen uitgereikt voor de productgroep tuin- en terrasplanten, waar veel lelies van Van Schie werden ingezonden. De eerste prijs van de productgroep Tuin- en terrasplanten was met een score van 9,43 voor Hydrangea 'Fusion Raspberry' van PerlaNova uit Zevenhuizen (zie foto hieronder). De Fusion Hydrangea is een één-stam-Hortensia, die minimaal vijf maanden bloeit en tijdens de bloeifase doorkleurt naar vier verschillende tinten.

De gehele uitslag van de competitiedag is hier terug te vinden.