15 mei 2020 Meer nieuws

Moederdagweek ruim 5 procent minder omzet

In de week voor Moederdag, de belangrijkste week voor Royal FloraHolland, haalde de marktplaats een omzet van 129 miljoen euro. Dat is 5,3 procent minder dan vorig jaar rond die tijd. Het verschil tussen de klok- en directe verkoopomzet was groot, zegt woordvoerder Michel van Schie.

Op de klok liep de omzet in de moederdagweek het meeste terug ten opzichte van vorig jaar. Er werd 15 procent minder omgezet. De snijbloemen waren daar met ruim 20 procent minder omzet vooral verantwoordelijk voor gezien het grote volume. Kamerplanten kampten met een omzetvermindering van tien procent. Tuinplanten plusten juist en trokken de cijfers omhoog; die productgroep haalde 33 procent meer omzet ten opzichte van vorig jaar. Op de klok werd een omzet gemaakt van 49 miljoen.

Meer directe verkoop

Bij de directe verkoop was een omzetstijging te zien van 2,3 procent en deze kwam uit op 80 miljoen. Ook hier waren de tuinplanten de enige productgroep die piekte ten opzichte van de omzet in 2019. Er werd daar 29 procent meer omzet gemaakt in de Moederdagweek. De snijbloemen daalde 4,3 procent in omzet en de kamerplanten bijna 4 procent. 

De 129 miljoen euro omzet in de moederdagweek is verdeeld in 62,5 miljoen voor de snijbloemen, 41,5 miljoen voor kamerplanten en 25 miljoen voor tuinplanten.

Klokprijzen in moederdagweek 12,5 procent lager

Volgens Van Schie ziet Royal FloraHolland weer wat lichtpunten in de cijfers, maar brengt daarin wel nuance aan. “Het verschilt per productgroep erg en dan soms ook nog binnen die productgroep.” Zo hadden chrysant en gerbera het qua nog erg moeilijk in de week voor Moederdag. De prijs voor rozen was goed; de aanvoer stokt vanuit Afrika en dat dreef de prijzen op. De prijsvorming in de moederdagweek lag 12,5 procent lager op de klok dan in 2019. “Dat is natuurlijk best stevig. Al waren de prijzen in 2019 best goed.” De prijzen voor tuinplanten lagen maar liefst 35 procent hoger.

Langzaam herstel

Van Schie ziet langzaam zaken herstellen. “De aanvoerreguleringen voor de klok zijn voor een groot deel nu afgebouwd. Ze gelden nu nog voor enkele productgroepen zoals gerbera en chrysant.” Internationale markten gaan steeds meer open. Van Schie verwacht dat dit vooral op de kamerplanten even een extra effect zal hebben. “Voorraden moeten weer worden aangevuld.”