12 april 2022 Meer nieuws

Mobiel opvouwbaar zonnepark maakt meters bij Dogterom

Bij VOF Dogterom & Dogterom Flowerbulbs B.V. in Oude Tonge gaat vanaf morgen een rijdend zonnepark rijden over een suikerbietengewas. Minister Staghouwer van LNV opent het proefproject morgen.

Het gaat om vier karren met daarop zonnepanelen die aan elkaar gekoppeld worden en dan een breedte hebben van totaal 52 meter breed. Ook rijdt het zonnepark autonoom en is het opvouwbaar zodat het land nog bewerkt kan worden of het gewas verzorgd. Ook kan ermee worden beregend, aldus Jacob Jan Dogterom van VOF Dogterom & Dogterom Flowerbulbs B.V..

'Meegedacht en meebetaald'

"Het ontwerp komt van vier bedrijven en ook ons bedrijf heeft meegedacht en meebetaald", aldus Dogterom die de initiatiefnemer is van het rijdende zonnepark. De vier bedrijven zijn; Hegro Agri Service B.V, Axiturn B.V., G.J. de Blois Watertechnologie en Gebar G.O. levert de zonnepanelen. ‚Äč Er wordt gebruikgemaakt van zonnepanelen met een vermogen van 380 wattpiek per stuk. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Innovation Quarter, de ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland.

Test in verschillende gewassen

Het zonnepark wordt bij Dogterom eerst beproefd bij het gewas suikerbieten. "Dat gewas staat er net op en kunnen we dus straks ook gaan beregenen iets wat normaal nooit gebeurt bij suikerbieten." Tijdens de groeiperiode worden er gewasmetingen gedaan om te kijken of er te veel derving is. "Het is een prototype en we hebben nu al wat zaken gezien die anders moeten, maar heel belangrijk is natuurlijk het effect op de gewasgroei”, zegt Dogterom. In de herfst worden de suikerbieten geoogst en wordt er meer bekend over de resultaten. Daarna is het de bedoeling dat het rijdende zonnepark ook over andere gewassen wordt getest, zoals boven tulpenbloembollen. De geoogste zonne-energie wordt met kabels richting het bedrijf van Dogterom gebracht waar hij de elektriciteit kan gebruiken.

Duurzame energievoorziening met waterstof

Een van de voordelen van een rijdend zonnepaneelpark is dat het geld op gaat leveren waardoor er meer ruimte komt voor een rustgewas waardoor de biodiversiteit wordt gestimuleerd en de bodemkwaliteit verbeteren. De rijdende zonnepanelen passen in een grotere droom van Jacob Jan Dogterom. Hij onderzoekt namelijk samen met akkerbouwer Van den Hoek via het project Landbouwbedrijven verduurzamen met waterstof hoe deze bedrijven kunnen verduurzamen met waterstof. Beiden willen dit graag in hun bedrijfsvoering integreren. Hiermee zouden de bedrijven minder afhankelijk worden van elektriciteit, gas en diesel. In het project werken ze samen met LTO Noord en Provincie Zuid Holland, gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard en andere partners.

In juni 2020 stond een verhaal in Greenity over de plannen die Jacob Jan Dogterom heeft met de energiedrager waterstof.