12 juli 2019 Meer nieuws

Mkb haalt miljard euro voordeel uit WBSO-regeling

Ruim 20.000 bedrijven behaalden samen een belastingvoordeel van naar schatting 1,1 miljard euro, omdat minder aan onderzoek en ontwikkeling is gedaan dan vooraf ingeschat. Dat blijkt uit de presentatie van de cijfers achter de innovatieregeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Via de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en kunnen ideeën sneller worden ontwikkeld tot succesvolle producten en diensten. Vooral het midden- en kleinbedrijf (mkb) gebruikt deze regeling. Deze resultaten staan in de jaarrapportage 2018 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) 11 juli heeft gepubliceerd.

Uniek verhaal

Keijzer: “25 jaar geleden heeft het ministerie van Economische Zaken ervoor gekozen om innovatieve ondernemers een handje te helpen met de WBSO. Dat doen we nu nog steeds, en met succes. Het mooie aan de WBSO vind ik dat achter al die 20.000 bedrijven een uniek verhaal zit. Ondernemers met lef, enthousiasme en een goed idee.”

2018 in cijfers

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2018 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, ruim 130.000 R&D-projecten toe. De regeling ondersteunde daarmee zo’n 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96%) van de projecten bestaat uit ontwikkelingstrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten draaien om technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Lees het jaarverslag 2018. Meer informatie over de WBSO is te vinden op de website.