10 mei 2019 Meer nieuws

Milieu Centraal: 'Bolbloem in Moederdagboeket het beste'

Milieu Centraal zegt dat moeders met Moederdag het beste een boeket kunnen krijgen met daarin tulpen, narcissen en lelies. Deze bloemen zijn nu verkrijgbaar en belasten volgens De Bloemenkalender van de voorlichtingsorganisatie in deze tijd het klimaat het minst.

Via de Bloemenkalender laat Milieu Centraal zien hoe de klimaatimpact van bloemen wisselt van maand tot maand. Op Moederdag krijgen de tulp, narcis en lelie een groene score. Dat betekent dat de klimaatbelasting per boeket met tien snijbloemen of drie grote bloemen (zoals gladiool of zonnebloem) tot en met 1 kg CO2eq/boeket. Een roos, gerbera of chrysant kopen, raadt de organisatie in deze tijd af. Daarvan is de klimaatbelasting > 4 kg CO2eq/boeket.

Klimaatvriendelijke keuze maken

Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de Bloemenkalender richt zich op de klimaatbelasting van achttien snijbloemen uit Nederland en uit Afrika ingevlogen rozen. “Dat de klimaatimpact van bloemen zo hoog kan oplopen, hadden we niet verwacht. Gelukkig kun je met deze kalender het hele jaar door een klimaatvriendelijke keuze maken”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Bloemetje uit het veld

Seizoensbloemen uit Nederland van de volle grond zijn winnaars voor het klimaat. Deze bloemen staan in het groen en hebben een klimaatbelasting van maximaal 1 kilo CO2 per bos. De klimaatbelasting van bloemen pakt in de berekening slecht uit door verwarming en belichting in de kas, teelt op veen of turf en door het invliegen van bloemen.

Kies voor een keurmerk

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is een belangrijk milieuaspect, maar weegt nog niet mee in de kalender omdat hierover niet voldoende data is. Milieu Centraal hoopt dat er nog aan toe te voegen. De organisatie raadt mensen aan die dit milieuaspect wel willen mee laten wegen en te kiezen voor bloemen met een keurmerk, zoals biologisch of On the way to PlanetProof.

Geen potplant voor Moederdag

Een potplant geven met Moederdag raadt de organisatie niet echt aan; er zit in potgrond meestal veengrond. "Bij de winning daarvan wordt CO2 uitgestoten en dat gebeurt ook nog thuis in de pot", aldus de organisatie. In het voorjaar zijn hyacinten en tulpen in een mandje wel een verantwoorde keuze.

Bekijk hier de factsheet van Milieu Centraal over de klimaatbelasting van bloemen.