11 oktober 2019 Meer nieuws

Middelenproducenten samen in schoon gebruik

Vijf chemieleveranciers komen samen met een techniek om gewasbeschermingsmiddelen zonder morsen uit de verpakking in de spuittank te krijgen. Ze noemen het een ‘closed transfer system’ (CTS). In 2022 moet een nieuwe dop op de verpakkingen zitten.

De samenwerkende bedrijven zijn ADAMA, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta. De bedrijven voeren nu elk een proefproject uit met het CTS ‘easyconnect’. De koppeling is door BASF bedacht, in samenwerking met apparatuurfabrikanten. Sinds 2015 worden er proeven mee gedaan op bedrijven in de praktijk.

Schroefdop en koppelstuk

Het systeem bestaat uit twee onderdelen: een schroefdop op de verpakking en een koppelstuk. Samen is dat het CTS. In uiterlijk 2022 moet de dop in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijkop de meeste verpakkingen van de vijf bedrijven zitten.

Minder risico, meer gemak

Volgens de middelenproducenten is met de nieuwe koppeling de hoeveelheid overgebracht middel precies te meten en wordt het blootstellingsrisico aanzienlijk teruggeschroefd. Zo worden milieurisico’s verkleind, is het argument. Ze zien ook voordelen gezien bij het geïntegreerd spoelsysteem: de verpakking is zo mee te spoelen. Als extra voordeel wordt genoemd dat de vultijd korter wordt en dat minder tilwerk nodig is, door het gemak van de koppeling.