16 januari 2019 Meer nieuws

Meerderheid Brits Lagerhuis tegen Brexit-plan

In het Britse Lagerhuis stemde de regering 15 januari over het Brexit-plan van premier Theresa May. De verwachtingen kwamen uit: de ruime meerderheid was tegen het plan. Er waren 432 stemmen tegen, 202 voor en 16 leden van het Lagerhuis brachten geen stem uit.

In de media wordt gesproken van een historische nederlaag. Na twee jaar overleggen is het May niet gelukt om steun te krijgen voor het plan om de Europese Unie (EU) te verlaten. Na de nederlaag is een motie van wantrouwen ingediend door de oppositie. Daar wordt 16 januari rond 21.00 uur over gestemd. De verwachting is dat ze de motie zal overleven.

Opnieuw onderhandelen

Michel Barnier, de onderhandelaar namens de EU over de Brexit, geeft aan dat de EU bereid is tot besprekingen over een andere Brexit-deal, als de Britse regering de harde voorwaarden over de Brexit laat vallen. Dit meldt de NOS. Ook de uittredingsdatum staat niet in vast. Wanneer er een Brits verzoek wordt ingediend, kan het later dan 29 maart worden.

Reactie LTO Nederland

Het Verenigd Koninkrijk is het derde exportland voor Nederland. LTO Nederland wijst op de financiële gevolgen van de brexit voor boeren en tuinders. Marc Calon, voorzitter LTO Nederland: “De sector bereidt zich daarop voor, maar het kabinet moet ook klaar staan. Verse groente en bloemen kun je niet een dag in een truck voor de grens laten staan. De handel met het VK moet door kunnen gaan.”