28 mei 2019 Meer nieuws

Meerdere grofbollige irissen op eerste iriskeuring

Vier inzenders zorgden voor een mooi overzicht van vroege irissen op de eerste iriskeuring van het seizoen. Volgende week is er nog een iriskeuring, die de KAVB en CNB samen organiseren.

Er was één inzending fijnbollige irissen, namelijk zaailing 20-10 van J. Boesaard uit Katwijk. Daarnaast liet Boesaard nog een gemengde vaas Iris germanica zien.

Twee aandachtstrekkers

Bij de grofbollige irissen was de concurrentie groter. Twee irissen trokken direct de aandacht: ‘Claire’s Delight’ (links op bovenstaande foto) en ‘Apollo’ (rechts op bovenstaande foto). De eerste werd ingezonden door Iris Nova uit Heiloo, de tweede door Hommes Iris uit Egmond a/d Hoef. Beide met mooie grote bloemen die recht op de steel stonden in combinatie met een groen, gezond gewas. Uiteindelijk werd ‘Apollo’ uitverkoren en kreeg de prijs als beste grofbollige iris van de keuring.

Wat stond er nog meer?

Iris Nova liet verder nog twee zaailingen onder nummer zien; 13018 en 12-75. Hommes Iris BV pakte uit met acht verschillende cultivars. Naast de winnende ‘Apollo’ ook de blauwe ‘Hommes Blue’ en de witte ‘Nofa White’, die al menige keuring gewonnen heeft. Verder werden ‘Salvatore’, ‘Telstar’, ‘Park Avenue’ en ‘Nofa Sapphire’ geshowd.

Mutanten van ‘Apollo’

Maveridge International uit Sint Maarten liet alle mutanten van ‘Apollo’ zien en kreeg hiervoor een Gouden medaille. Twee mutanten waren zeer opvallend: de gele ‘El Dorado’ en een gefranjerde mutant.

Fotoverslag van de keuring

Een fotoverslag van deze keuring is op de Facebookpagina van de KAVB te zien. De bloemen zijn nog tot en met woensdag te bewonderen bij CNB in Lisse.