10 januari 2020 Meer nieuws

Mechanisatietentoonstelling 'goed bezocht'

Een kleine 6000 man passeerden tussen dinsdag en donderdagavond de poorten van de 70ste Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen. De beursorganisatie ziet een lichte stijging in het bezoekersaantal.   

Standhouder (foto) Akerboom verdiende dit jaar de innovatieprijs voor de coatingmachine.

Wout Hogervorst demonstreerde Dynajet, een systeem dat per dop een variabele spuitvloeistofafgifte regelt. "De enige techniek die alle mogelijkheden voor plaatsspecifiek spuiten combineert”, zegt Erik Hogervorst over de pulserende doppen. Afhankelijk van de rijsnelheid en de taakkaart voor de spuit, zorgt Dynajet voor een precieze dosering bij constante druk op de dop. Hij greep net naast de innovatieprijs, maar de jury was enthousiast over de techniek.

'Klaar voor de praktijk'

Coatingspecialist Ed Nobel viel met de coatingmachine van Machinefabriek Akerboom wel in de prijzen. "We zijn klaar voor de praktijk, met dank aan de machine die Akerboom voor het coaten heeft gemaakt”, verzekert Nobel, die met zijn Agri Treats Projects betrokken is bij projecten als Het Nieuwe Verwerken en Groene Tulp.

Bewaking

Regeltechniekbedrijf Sercom heeft de bediening van het celklimaat nu gekoppeld aan de tracking en tracing en liet dat op een groot scherm zien. Het scherm staat eigenlijk voor de tablet op de heftruck. Verkoper Hugo Nijgh van Sercom: "We hebben de productbewaking verbeterd. Je kunt precies zien wat de ventilatoren doen en of er product voor staat of niet. De waarden worden vervolgens opgeslagen, zodat achteraf ook nog precies is te zien wat er met product is gebeurd.” Ook Sercom kreeg lof van de innovatieprijsjury, maar dan voor technieken om lichtrecepten in de broeierij te gebruiken.

Kennisplein

Centraal in de tentoonstellingshal was weer het Kennisplein (foto onder) te vinden. Daar zaten vertegenwoordigers van onder meer accountantsbureau Flynth, de Rabobank, de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij en Wageningen University & Research klaar om met de bezoekers in gesprek te gaan. "Ik heb met bedrijven die hier ook op de beurs staan wel goede gesprekken gehad over deelname aan onderzoeksprojecten", zei bollenonderzoeker Martin van Dam tegen het einde van de beurs.

Tevreden terugkijken

Organisatoren Hans Guldemond en Hennie Groothedde kijken tevreden terug op de beurs, al zijn zij nog tot zaterdag 13.00 uur aan het werk om alles af te ronden. "De standhouders zijn zeer tevreden en we noteren meer bezoekers dan vorig jaar", zei Guldemond tijdens het leegruimen van de expositiehal. "We zijn vooral blij dat nieuwe standhouders nu al hebben aangegeven dat ze hier volgend jaar weer willen staan."

Prijzen standhouders

Akerboom kreeg de prijs voor de beste noviteit en Agrifirm GMN ging met de hoofdprijs naar huis. Ook bemiddelaar IGH pakte een noviteitenprijs. Meeuwenoordgroep en uitzendbureau NWH Jobs kregen de prijs voor de beste combinatiestand en de prijs voor de beste trekkerstand ging naar Kraakman Perfors BV. Verder waren er prijzen voor de stands van Twinpack, B&S Watering Systems, Maan Machines, UniCarriers Nederland, Agratechniek, Pink Innovation, Graafstra Oosterwolde en Crehumus.

Lees ook Greenity 58, die vrijdag 17 januari verschijnt.