24 mei 2019 Meer nieuws

May weg: 'weer tijd gekocht voor Brexit'

Premier May vertrekt in juni, zo maakte ze vandaag bekend. Dat houdt nieuwe vertraging voor het vertrek van Engeland uit de EU in, verwachten Britse bollenkwekers. Greenity peilde enkele meningen. 

"Er moet weer een opvolger worden gezocht en geïnstalleerd. Voor de zomervakantie zie ik dat niet goedkomen", zegt teler Adam Taylor. "We bought us some time", stelt hij. De kweker is nog druk bezig met de aanpassingen op zijn bedrijf, ter voorbereiding op het vertrek. Hij kijkt er niet naar uit, want hij verwacht veel extra administratieve lasten en extra kosten. Als enig voordeel ziet hij de strengere grenscontrole, die de kans op insleep van ziekten kleiner maakt bij import.

'Gestrekt been in Brexit'

Op de zojuist gehouden Chelsea Flower Show vond een bezoeker desgevraagd dat 'haast gemaakt moet worden met het vertrek, zodat de koers van de Pond weer kan stijgen'. De meesten vonden het echter een 'nachtmerrie' en noemden Brexit het 'verboden b-woord'. De Britten op de tentoonstelling vinden dat vooraf helemaal niet duidelijk was wat de gevolgen voor de handel zijn. Taylor vreest voor problemen als de plaats van May wordt ingenomen door een felle voorstander van het vertrek uit de EU. "Dan gaan we met een gestrekt been in de Brexit. Er komt geen overgangsperiode en we liggen er van de een op de andere dag uit."