15 december 2017 Meer nieuws

Marktinformatie: omzet snijbloemen stijgt

De omzet van veiling Royal FloraHolland is in de afgelopen periode van november tot 1 december toegenomen met ruim 5 procent.

Dit werd vooral veroorzaakt door minder aanvoer van kleinbloemige rozen uit Afrika. Hierdoor ontstond vraag naar andere snijbloemen wat de prijsvorming goed deed.

Snijbloemen zorgen voor omzetgroei, alleen lelie blijft achter

De snijbloemen zorgden in deze periode voor de grootse omzetgroei. De omzet nam met bijna 10 procent toe. De aanvoer bleef op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Het gemiddelde prijsniveau van alle bloemen steeg met 10 procent.

De prijsvorming van lelie bleef fors achter bij vorig jaar door minder vraag uit Engeland.

Helleborus nu belangrijkste productgroep

Bij de tuinplanten nam de aanvoer met 7 procent toe. De gemiddelde prijs daalde met 2 procent waardoor de omzetstijging op 5 procent uitkwam. Hier is de Helleborus de belangrijkste productgroep van dit moment.

afzetverhouding tuinplanten via directe stromen groeit

In de afgelopen periode stabiliseerde de afzetverhouding tussen de klok en de directe stromen. Er vindt een lichte daling plaats van het aandeel producten dat via de directe stromen wordt afgezet.

Bij de snijbloemen is dit 0,1 procentpunt en bij de kamerplanten is dit 0,5 procentpunt.

Alleen de afzet van tuinplanten in de directe stromen groeit juist wel met 1,8 procentpunt. Dit komt omdat tuinplanten nog een relatief laag aandeel hebben in de directe stromen ten opzichte van kamerplanten. Tuinplanten zijn met een inhaalslag bezig.