15 mei 2020 Meer nieuws

Marc Calon legt functie zelf neer

LTO Nederland moet op zoek naar een nieuwe voorzitter want Marc Calon trad afgelopen woensdag per direct af.

‘In goed overleg is de gezamenlijke conclusie getrokken dat Calon op het einde van het jaar geen nieuwe termijn aangaat en hij het voor de vereniging beter vindt zijn werkzaamheden met ingang van vandaag neer te leggen’, luidde het perbericht.

Geen volledig draagvlak

Calon was 3,5 jaar voorzitter van LTO Nederland en de huidige termijn zou op 31 december 2020 aflopen. Echter, hij concludeert zelf dat er bij zijn achterban onvoldoende draagvlak is voor een nieuwe termijn. “Een voorzitter kan alleen effectief werken met volledig draagvlak van alle leden. Daar verbind ik mijn conclusies aan”, aldus Calon.

Calon stapte vorige week nog uit het Landbouw Collectief. LTO Nederland gaf daarbij wel aan te willen blijven samenwerken met alle partijen die constructief en op basis van gelijke doelen en waarden zich inzetten op het stikstofdossier.

Punten van waardering

De bestuursleden van LTO Nederland spreken waardering uit voor de verdiensten van Calon. Daarbij worden de vernieuwing van LTO Nederland en dossiers als pensioen, het klimaatdossier en het uitgebreid pakket aan maatregelen voor de agrarische sector in de huidige coronacrisis genoemd.

Het bestuur van LTO Nederland (Dirk Bruins, Wim Bens en Léon Faassen) nemen samen met algemeen directeur Hans Van den Heuvel de taken van Calon over tot er een nieuwe voorzitter is.