5 juli 2019 Meer nieuws

Marax rooit laatste regels

Een Holder, gaasbakken en veel handwerk. Tulpenveredelaar Marax Tulips vof in Bovenkarspel haalde donderdag in Wijdenes de laatste bollen boven de grond van het proefveld. Op de achtergrond trekt een Torpedo een bescheiden model bollenraper, verderop wordt 'volle bak' gerooid met de nettenrooier. 

Vanaf 19 juni is het team van Mark Ruiter en Axel Vroling aan de slag in Westfriesland, op drie verschillende schalen. De grotere partijen zijn gerooid met een nettenrooier achter een John Deere van de loonwerker. "Partijen tot ongeveer 4,5 kilo rooien we met de hand in zakjes, van 4 tot 100 kilo doen we met buisnetten en voor de partijen boven de 100 kilo hebben we in dubbelnetten", legt Ruiter uit. Die rooit de loonwerker, daar hebben we zelf de mechanisatie niet voor."

Ruim 3000 partijen

Het rooien is een secuur werkje. De partijen staan 40 centimeter uit elkaar en een enkele keer dendert de Holder over het stokje bij de partij heen. "We hebben ruim drieduizend partijtjes, dus is het opletten geblazen. Heel soms gaat het wel eens mis, helaas."

Voor de zekerheid

De Holder wordt door Marco Blom door het perceel gedirigeerd. De zelfstandige is veel bij Marax te vinden. Ruiter: "Hij doet heel veel voor ons, van lassen tot rooien. Als de Holder stuk gaat, repareert hij 'm weer." Marax heeft verschillende Holders, voor de zekerheid.

Zeilenwagen tegen scheuren

De geraapte bollen gaan in zakjes en in gaasbakken. Die worden op de zeilenwagen gezet. Eerder stapelde het personeel van Marax de kisten op elkaar op het land, maar daar kwamen Ruiter en Vroling van terug. "Door de zon gingen de huiden scheuren, dat willen we nu voorkomen." 

Oude mallen van Deutz

Ook de Torpedo op de achtergrond (zie ook foto onder) is een trekker met ervaring. Het is eigenlijk een oranje Deutz. "Deze Torpedo is een Oostbloktrekker, die met de oude mallen van Deutz is gemaakt. Het is een licht trekkertje dat wij goed kunnen gebruiken bij het oprapen, of bij het leggen van de beregeningsbuizen voorbeeld."

Meer zien? 

Op dit filmpje van Marax is te zien en te horen hoe de bollen met de Holder boven worden geploegd. En hier is te zien hoe het oprapen met de Torpedo gaat. Op de facebookpagina van het bedrijf zet Vroling veel beelden van de teelt en verwerking.