6 januari 2022 Meer nieuws

Machinaal bollen prikken ISO-systeem zet door

De tulpenbollenprikmachine van ISO Group draait nu bij acht broeiers in Nederland. Daar komt dit jaar nog één Nederlandse broeierij bij. Ook gaat er binnenkort een ‘Bulb Planting System’ overzee, naar een broeier in Engeland.

Inmiddels zit er in de tulpenbollenprikmachine standaard een zuurscheider, aldus Paul Blom van de ISO Group. Die scheidt de bollen op optische kenmerken van een zuuraantasting. De ISO Group ‘traint’ de zuurscheider nog steeds door zelf een unit bollen met zuur te laten zien. Zo voedt ze het zuurscheidingssysteem met meer informatie zodat de robotarmen de zure bollen niet meer oppakken.

Blom gaf eerder aan dat er ook een kleinere uitvoering van de BPS komt voor broeiers met kleinere aantallen dan 10 miljoen bollen. Dat zijn dan twee robotarmen in één unit in plaats van vier. “Echter, de ervaring leert dat deze vraag er nog niet echt is. De broeiers kiezen tot nu toe voor 4 robotarmen en nemen de overcapaciteit voor lief.”

Sinds 2019

Bij Rainbow Colors draaide in 2019 het prototype van de bollenprikmachine van de ISO Group. Het ging toen om één unit met vier robotarmen en een nettocapaciteit van 10.000 bollen per uur. Eigenaar Bas Karsten breidde in 2020 uit met nog eens drie units en ook broeiers Fa J. Hopman en M.T. Burger schaften verschillende units aan.

Omdat de drie kwekers in 2020 nog tegen vrij veel dingen aanliepen, maakte de ISO Group pas op de plaats. De machinebouwer ontwikkelde de machine eerst door, eer hij er meer van verkocht. Blom: “We hebben onder andere het verenkelen en de bolaanvoer verbeterd. Ook is de software en besturing aangepast waardoor het systeem nu stabiel draait.”

In totaal draaien er dit tulpenbroeiseizoen 27 units bij acht broeiers. Bij DJ Visser Bloemen en Scheperswijk Bloemen draaien de meeste units in de verwerkingsruimtes, namelijk zes units ieder. "De ISO Group heeft de bollenaanvoer daar beter uitgedacht zodat alle units evenveel bollen te verwerken krijgen.”

Bekijk hier een filmpje van de opstelling van de units bij DJ Visser op de website van ISO Group.