16 april 2021 Meer nieuws

LTO Noord: ‘stop met opofferen landbouwgrond’

Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland zijn voornemens, via de Wet Voorkeursrecht, om de Oostpolder (tussen Oudeschip en Eemshaven) te gebruiken voor uitbreiding van de Eemshaven. LTO Noord is tegen het voornemen om hoogwaardige landbouwgrond op te offeren voor industriële doeleinden, zonder dat er compensatie is van landbouwgrond op een andere plek.

LTO Noord geeft aan dat de overheid weer landbouwgronden in beslag neemt, dit keer voor de uitbreiding van industrie. Het gaat om een gebied van 500 hectare vruchtbare landbouwgrond in de Oostpolder.

Steeds meer kostbare landbouwgronden verloren

De druk op de grond is enorm in Nederland, volgens LTO Noord. Ze vinden dat de overheid moet stoppen met iedere keer landbouwgrond op te offeren. De afgelopen jaren gaan jaarlijks 16.000 voetbalvelden aan kostbare landbouwgronden verloren, geeft LTO Noord aan. Dat betekent een verlies van een half miljoen hectare de afgelopen 70 jaar, terwijl er juist meer vraag is naar landbouwgrond.

‘Beter kijken naar alternatieven’

LTO Noord-regiobestuurder Lammert Westerhuis: “Alweer wordt als eerste landbouwgrond opgeofferd. Er moet beter naar alternatieven worden gekeken. We vinden het jammer dat buitendijkse uitbreidingen niet worden bestudeerd. Als landbouwgrond toch een andere bestemming krijgt, doe dat dan met compensatie van landbouwgrond op een andere plek.”

Onbekende gevolgen voor stikstofreductie

Ook de gevolgen van deze allocatie van gronden zijn niet bekend. “Wat betekent het bijvoorbeeld voor het oplossen van de stikstofproblematiek als hier industrie gebouwd gaat worden”, vraagt Westerhuis zich af. “We willen stikstof reduceren, maar ook industrie uitbreiden, huizen bouwen, de natuur beschermen. Daar is stikstofruimte voor nodig en daar is niet goed naar gekeken.”