12 mei 2022 Meer nieuws

LTO Noord: Investeer in waterstof en groen gas

LTO Noord roept de overheid op om boeren en tuinders te helpen bij het produceren van zoveel mogelijk waterstof en groen gas. ‘Dat is schoner, kunnen wij in Nederland zelf opwekken én kan in de toekomst goedkoper worden’, aldus de belangenbehartiger.

"We zijn haast gedwongen alternatieve vormen van energie te vinden. Daar speelt de oorlog in Oekraïne ook een grote rol in. Als boeren en tuinders zijn wij druk bezig om oplossingen te vinden. Oplossingen die onze sector en ook andere sectoren helpen. Daar zijn wel investeringen voor nodig. De overheid is nu aan zet", zegt regiobestuurder Nico Verduin van LTO Noord.

Waterstof

Het elektriciteitsnet in Nederland zit op veel plekken vol. Hierdoor kunnen zonnepanelen en kleine windmolens niet worden aangesloten. Waterstof biedt volgens LTO een oplossing voor een overvol elektriciteitsnet en de beperkingen bij het aansluiten van zonnepanelen op het net. 'Opgewekte energie kan namelijk worden omgezet in waterstof. Daardoor hoeft het niet het elektriciteitsnet op.' Met het project Growth2Green wordt onderzocht hoe alle zonnedaken in een omgeving aangesloten kunnen worden op een elektrolyser en vervolgens kunnen worden omgezet naar waterstof. Het waterstof kan vervolgens gebruikt worden als energie.

Bedrijven energieneutraal

LTO Noord werkt ook aan het verduurzamen van de landbouw met waterstof. Onderzocht wordt hoe bestaande landbouwbedrijven volledig energieneutraal kunnen worden met bijvoorbeeld waterstoftrekkers. "Waterstof als universele groene energiedrager geproduceerd op het eigen bedrijf is een oplossing voor minder CO2-uitstoot, is stikstofneutraal en lost het probleem van netcongestie op in het buitengebied", zegt akkerbouwer en bollenkweker Jacob Jan Dogterom. Hij neemt deel aan het waterstofproject van LTO Noord.

Fonds

Om de projecten naar een hoger niveau te tillen, vraagt LTO Noord het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om een investeringsfonds voor duurzame innovaties op te zetten voor de agrarische sector.