19 februari 2021 Meer nieuws

LTO Hollands Kroon tekent beroep aan tegen datacenter

LTO-afdeling Hollands Kroon tekent beroep aan tegen de vergunning voor het Microsoft-datacenter bij AgriPort A7 in de Wieringemeer. De afdeling laat in een persbericht weten ‘kritisch te kijken naar het gemeentelijk beleid’ bij grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen in de Wieringermeer.

De uitbreiding van de het datacentrum van Microsoft is een hoofdpijndossier voor de gemeente Hollands Kroon. Vooral sinds Arjan Lubach in zijn tv-programma 'Zondag met Lubach' aandacht besteedde aan het feit dat het de loodsen met servers niet voor de Nederlandse internetgebruiker werken én dat alle windenergie uit de Wieringermeer opgaat aan het stroomverbruik, wordt kritisch naar verleende vergunningen en naar de uitbreidingsplannen gekeken. De afdeling van LTO heeft nu zorgen over het koelwatergebruik, de stikstofuitstoot en de hoeveelheid hectares die in beslag worden genomen. Er is duidelijkheid nodig over de aanpak in met name droge tijden, betoogt de afdeling Hollands Kroon.

Uitzoeken: naar bestuursrechter

De provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon zoeken nu samen uit of de gemeente de hand niet heeft overspeeld bij de verlening van de vergunningen. 'Deze duidelijkheid kan alleen worden verkregen door een uitspraak van de bestuursrechter. Ongeacht wie bevoegd gezag is, is dezelfde regelgeving van toepassing met betrekking tot de milieuaspecten van de vergunning', aldus een gezamenlijke verklaring.