14 februari 2020 Meer nieuws

'Lengte en gewicht tulp vallen wat tegen'

De lengte en het gewicht van een aantal cultivars snijtulpen blijft achter bij de verwachtingen. Dat gaf Arjen Groeneveld, veilingmeester bij FloraHolland, gisteren aan bij de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk.

Hij gaf er een presentatie van het Marktbeeld Tulp van week 1 tot en met 6. De mindere lengte en het gewicht is opvallend omdat de bolmaten vrij dik waren; veel maten 12. “Dikkere bollen geven over het algemeen zwaardere en betere tulpen. Bij een aantal cultivars zien we dit nu niet terug.” Groeneveld heeft wel een vermoeden hoe dit kan komen, maar wil dat niet delen.

Stuk meer aanvoer

In de eerste 6 weken kwamen er 17,5 procent meer stelen op de veiling voor de klok dan in dezelfde periode in 2019. Dat komt neer op 28 miljoen stuks meer, zo gaf Groeneveld aan. In de bemiddeling werden er 3 miljoen meer stelen bemiddeld dan het jaar ervoor in die periode.

Volgens Groeneveld staat de markt van snijtulpen onder druk. De klokprijs daalde in deze eerste periode ten opzichte van 2019 met 18,7 procent. De klokvoorverkoop van tulpen op locatie Rijnsburg groeide het hardst en op deze locatie werd tot nu toe ook gemiddeld een betere prijs betaald. Week 3 liet een dip zien. In aanloop naar Internationale Vrouwendag merkt Groeneveld weer wat meer interesse. In een vergelijking waarin de top 20 cultivars stonden en de bijbehorende prijs bleek gisteren dat de top 3 cultivars het tot nu toe niet zo goed doen qua prijs.

Verder gaf de veilingmeester aan dat 56 procent van het aantal stelen dat is aangevoerd FSI gecertificeerd is. In totaal heeft FloraHolland 511 aanvoerders; 314 daarvan zijn nog niet gecertificeerd.