5 november 2019 Meer nieuws

LelieGarant verder uitrollen in bollenvak

Voortbordurend op het succes van het protocol LelieGarant start BQ Support volgend jaar onderzoek naar toetsprotocollen voor andere gewassen die ook door weefselkweek worden vermeerderd. Het gaat dan om gewassen als Zantedeschia, Hippeastrum en hyacint, zo meldt BQ Support.

LelieGarant werd begin dit jaar door BQ Support geïntroduceerd. Het is ontwikkeld voor bedrijven die in de leliesector kwalitatief goed uitgangsmateriaal willen leveren. De kern van LelieGarant is dat tijdens het productieproces van schubbollen uit weefselkweekmateriaal er in elke groeifase wordt getoetst op negen virussen. Hiermee wordt de betrouwbaarheid van schoon uitgangsmateriaal beduidend verhoogd.

Markt vraagt erom

Nu gaat BQ Support zo’n protocol ontwikkelen voor andere gewassen die door weefselkweek worden vermeerderd. Volgens directeur Dion van der Sterren wordt hiermee ingespeeld op marktpartijen die meer zekerheid willen over het uitgangsmateriaal en een optimale transparantie willen. LelieGarant is het eerste gewas waarvoor BQ Support zo’n protocol heeft ontwikkeld. En dat is volgens de directeur met succes geïntroduceerd. „Vanaf de initiatiefase bij de weefselkweekvermeerdering tot en met het uitgangsmateriaal, wordt er volgens een protocol getoetst en de resultaten worden gerapporteerd.”

Bij de foto: Begin dit jaar introduceerde BQ Support LelieGarant. V.l.n.r. Rian Vletter (directeur Vletter & Den Haan), Rob Doodeman (bedrijfsleider bollenteelt A. Bakker & Zn.), Dion van der Sterren (directeur BQ Support), Marco van Uden (directeur A. Bakker & Zn. en Casper Slootweg (senior consultant BQ Support).