26 maart 2021 Meer nieuws

Leliebol uit kas geschikt voor vermeerdering

Leliebollen die in een kas worden gekweekt zijn zeer geschikt voor vermeerdering, blijkt uit onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. Met de juiste belichting gaat zoveel mogelijk energie naar de bol.

Gebruik van schubben om eigen uitgangsmateriaal te maken is efficiënt, maar risicovol. Ziekten en plagen blijven in stand en kweken zonder gewasbeschermingsmiddelen is lastig. WUR zoekt in het project 'Vitale lelieteelt'naar snelle vermeerdering via schubbollen vanuit weefselkweek in een kas. Het plantgoed dat daaruit voortkomt, wordt ook in de kas geteeld. Het laatste jaar worden de bollen in het open veld verder gekweekt, anders vraagt de teelt teveel kasruimte. Met de nieuwe methode wordt het productieprocesmet één tot twee jaar verkort tot 3 jaar. Bovendien zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.

Juiste lichtspectrum

Tijdens de laatste proeven blijkt dat de bollen die in de kas worden opgekweekt zeer geschikt zijn voor vermeerdering. Belangrijk is wel dat het juiste lichtspectrum wordt gekozen, want bij deze leliebollen moet de energie juist naar de bol gaan in plaats van naar de bloem.

Groeiafwijkingen

Een ander punt van aandacht is de laatste fase van de opkweek in de kas, dus voordat de bol buiten wordt gepoot. Het leliegewas sterft namelijk niet af, zoals wél gebeurt bij opkweek in de buitenlucht. Gevolg hiervan is dat later groeiafwijkingen mogelijk zijn, zoals een afgeplatte bovenkant van de bol of een gespleten bol. WUR onderzoekt hoe dit te voorkomen is.