4 februari 2020 Meer nieuws

Lelie-export vreest gevolgen coronavirus

De leliesector vreest dat het coronavirus in China ook gevolgen gaat hebben voor de sector. Dat zei Wijnand van der Kooij afgelopen vrijdag tijdens de leliemiddag in Andijk.

De economische impact van het virus kan groter worden dan de uitbraak van het SARS-virus omdat China nu veel belangrijker is geworden voor de wereldeconomie, zo hield Van der Kooij de zaal in Andijk voor waar zo'n 100 man aanwezig was. “In 2003 was China goed voor 4,4 procent van de wereldeconomie, maar nu ligt dat percentage op 15,4 procent." De kweker en exporteur gaf aan dat hij hoopt dat de overheden erin slagen de uitbraak van het virus in te dammen en dat het leed bij alle betrokkenen beperkt blijft. “Dit aangaande het menselijke aspect.”

'We vrezen voor de gevolgen'

Wat betreft de bollenexport merkt hij dat er momenteel veel onzekerheden en zorgen zijn bij de export. Volgens Van der Kooij heeft de virusuitbraak een dramatisch effect gehad op de nieuwjaarsuitgaven van de Chinezen. In China wordt er natuurlijk ook veel met leliebollen gedaan in de Chinese leliebloementeeltbedrijven en bij de Chinese groothandelaren. Van der Kooij weet dat er ook enkele Chinese groothandelsbedrijven in bloemen gesloten zijn. Ook in de ‘Chinese bloemenprovincie’ Yunnan, zo zei hij vrijdag. “Deze tijd is voor hen in een economisch jaar een belangrijke periode van rendement. Momenteel is het ons niet duidelijk wat de rendementen zijn, maar we vrezen daarvoor en ook de gevolgen daar weer van. Wat worden de broeischema’s in China, blijven de bollen langer in Nederland en gaat de epidemie als een sneeuwbal nog maanden door?”, vroeg Van der Kooij zich hardop af.

Spannend

Hij gaf aan dat het spannend wordt wat de leliesector de komende tijd te wachten staat. “Afgelopen jaar liep de export naar China al vroeg en ook vlot door. In 2020 gaat het heel anders verlopen.”