4 juni 2019 Meer nieuws

Lelie-4-daagse ‘Dutch Lily Days’ van start

In de testkas van Onings Holland Flowerbulbs in Honselersdijk werd vanochtend de aftrap gegeven van de Dutch Lily Days. Lara van Ruijven, wereldkampioen shorttrack, opende de negende editie. Ze doopte er een nieuwe oranje lelie van veredelaar Gebr. Vletter & Den Haan.

Evert van Zanten, directeur van Onings Holland, gaf aan dat alle deelnemers elk jaar weer erg hun best doen om het evenement aantrekkelijk te maken voor bezoekers. “Echter, zonder de bollenkwekers en hun teelt, is er geen handel. Zij werken hard en hebben een zwaar jaar gehad.” Van Zanten zag wel wat lichtpuntjes voor het komende seizoen. “De bloemenprijzen gaan de laatste maanden weer wat omhoog. We zien licht aan het einde van de tunnel.”

'Niet opgeven'

Lara van Ruijven doopte een nieuwe oranje lelie in het bijzijn van Johan Scheepens van de KAVB en Nico Vletter van Gebr. Vletter & Den Haan. In een presentatie gaf de sportvrouw aan dat bij haar drie zaken voorop staan om haar sportdoelen te bereiken. “Teamwork, samenwerking en niet opgeven”, zo zei ze. Ze illustreerde dit met het voorbeeld dat tegen alle verwachtingen in het haar team in de B-finale bij de Olympische Winterspelen nog lukte om een Olympisch en Wereldrecord te rijden én door diskwalificatie van twee andere teams toch nog een bronzen medaille te pakken. “Dat kon alleen doordat we elkaar als teamleden enorm oppepten na een domper en samen het doel stelde om het snelst van de wereld te willen rijden.”

Samenwerking met de 'vijand'

Ook gaf ze aan dat samenwerking met ‘de vijand’ ofwel concurrent, in haar geval de Koreaanse Kim A-lang, haar goed heeft gedaan. “Afgelopen zomer heb ik met haar getraind. Ik heb gemerkt dat het goed is een andere visie te horen en kennis te delen. Dat houd je fris en geeft innovatie.” Daarna kwam ze wel even door een blessure in een dip terecht maar vorige winter ging het toch weer steeds wat beter. Ze won toen zelfs de gouden medaille op 500 meter bij de WK Shorttrack. Van Ruijven: “Mijn les; altijd doorgaan en niet opgeven. Er komen betere tijden. Met opgeven, krijg je niet wat je echt wilt.” Na afloop van de presentatie bracht Van Ruijven nog haar stem uit via de Lily League.

Aan de  Dutch Lily Days doen totaal 14 veredelaars en exporteurs mee. De show met het assortiment lelies en potlelies duurt nog tot en met vrijdag 7 juni.

Nieuwe frisse oranje lelie

'Lara van Ruijven' heet de nieuwe oranje LA-hybride lelie. Hij is fris-oranje van kleur, de bloem behoudt de kleur goed en de tak heeft grote bloemen. De takken zijn knoprijk en stevig en de tak heeft goed blad, aldus Nico Vletter.  

Greenity maakte een sfeerimpressie van de opening van de Dutch Lily Days. Bekijk de film.