16 november 2018 Meer nieuws

Leidse technologie voor snellere veredeling

Met het ontrafelen van het genoom van tulp heeft de veredeling van tulpen een flinke zet in de rug gekregen. In de toekomst wordt het mogelijk om sneller goed uitgangsmateriaal te krijgen en nieuwe, duurzame soorten. Bedrijven uit Leiden staan te trappelen om de nieuwste technologie in te zetten.

Tijdens een drukbezocht Flower Science Café in het nieuwe onderkomen van BaseClear aan de Sylviusweg in Leiden werd donderdagmiddag uitgelegd hoe in 2017 het genoom van de tulp in kaart is gebracht. Met deze kennis kan in de komende jaren de veredeling van tulpen worden verbeterd en versneld. Een van de mogelijkheden is dat veredelaars met DNA-technieken in een vroeg stadium kunnen kijken welke zaailingen de gewenste eigenschappen hebben. Ook de raszuiverheid van planten kan met DNA-technologie worden ondersteund. Leidse bedrijven als Spadix hebben laboratoria om de nieuwste technieken in te zetten voor de veredeling. Op de Universiteit Leiden wordt fundamenteel onderzoek gedaan waarvan het bedrijfsleven gebruik kan maken.

Waarschuwing voor te veel optimisme

Tegelijkertijd klonk er gisteren ook een waarschuwing over al te veel optimisme over de nieuwe technieken. “Dit is niet de heilige graal”, zo waarschuwde Leon Mur van het Leidse bedrijf Spadix. “De nieuwe technologie is niet het antwoord op alle vragen maar een ondersteuning van de veredeling.”