16 december 2020 Meer nieuws

'Leg omzetverlies vast'

Glastuinbouw Nederland adviseert siertelers omzetverlies vast te leggen met het oog op compensatie. De belangenbehartiger pleit voor een verhoging van het maximale bedrag, dat nu op 90.000 euro is vastgesteld. Overigens gaat de bloemenverkoop door en voeren veilingen geen aanvoerbeperkingen in.

Uit het Noodfonds Sierteelt was 600 miljoen euro over, maar dat is na de eerste coronagolf terug gegaan naar algemene middelen. Het noodfonds is inmiddels gesloten. Daarom kijkt Glastuinbouw Nederland naar de NOW-regeling, waarvan de openstelling is verlengd tot 27 december.

Gebaseerd op de horeca

Het is mogelijk om de periode van drie maanden te laten starten per 1 december, om aankomende verliezen mee te nemen. Bedrijven komen voor NOW in aanmerking vanaf 20 procent omzetverlies. Er wordt tot 90 procent van de loonsom uitbetaald. Ook is er de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL): Bij 30 procent omzetverlies wordt 70 procent van de vaste lasten vergoed, tot een maximum van 90.000 euro per drie maanden. Percentage en het maximum bedrag zijn verhoogd, maar Glastuinbouw Nederland pleit voor een verhoging omdat het bedrag is gebaseerd op de verliezen in de horeca.

Formulier aanvragen 

Bedrijven die niet zijn aangesloten bij Royal Flora Holland kunnen voor het vastleggen van het omzetverlies het Registratieformulier Schade Corona bij Glastuinbouw Nederland opvragen via info@glastuinbouwnederland.nl.

Verkoop gaat door

De verkoop van bloemen in Nederland mag voorlopig buiten doorgaan. Ook in Duitsland blijft bloemenverkoop mogelijk. De veilingen hebben daarom besloten geen speciale aatregelen te nemen.