28 mei 2019 Meer nieuws

Leerstoel ter verbetering positie Westlandse glastuinbouw

De gemeente Westland besteedt de komende vier jaar totaal 200.000 euro aan een leerstoel Glastuinbouw. De leerstoel 'International Entrepreneurship in HortiCulture Ecosystems' wordt gekoppeld aan de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam.

De Westlandse glastuinbouw is wereldwijd toonaangevend en is de derde mainport van Nederland, maar aan deze twee posities wordt geknaagd. Om de posities niet kwijt te raken, moet er geïnvesteerd worden in kennis en innovatie om zo de innovatie- en concurrentiekracht te behouden en te verbeteren, zo vindt wethouder Karin Zwinkels, die verantwoordelijk is voor Economische zaken bij gemeente Westland. Op haar voorstel komt de leerstoel er. Het college van B&W heeft onlangs de toezegging voor het geld gedaan.

Onderzoek naar uitdagingen voor sector

De leerstoel houdt feitelijk in dat een professor zich bezig gaat houden met het onderwerp en dat hij of zij promovendi gaat begeleiden in hun onderzoek. Dat onderzoek zal dan gaan over allerhande vraagstukken en uitdagingen waar de glastuinbouw de komende jaren voor staat. Volgens een woordvoerder van de gemeente zal de leerstoel waarschijnlijk bij het onderzoeksprogramma van universiteit van Delft gaan komen.

Zo af en toe gebeurt het dat gemeente Westland een leerstoel financiert. De stichting Hagelunie maakte eind vorig jaar bekend dat ze initiatiefnemer en financierder is van de nieuwe leerstoel ‘Innovation in Horticulture’ van de Rotterdam School of Management (RSM), onderdeel van de Erasmus Universiteit.