1 november 2019 Meer nieuws

Leden tuigen Platform Duurzame Handel verder op

Het Platform Duurzame Handel zet volgens voorzitter Henk Westerhof 'fikse stappen' de komende tijd. Het telt nu 21 bedrijven en er is samenwerking met de bloemisterijsector. Voorts wordt certificering mogelijk versneld, zodat voor 2024 alle leveranciers zijn gecertificeerd 

Dat zei Henk Westerhof namens de Platformleden afgelopen woensdag tijdens een bijeenkomst in Alkmaar. Verpakkingen vormende komende tijd ook een speerpunt. Plastic wordt volgens Henk Westerhof een probleem. "We zetten fikse stappen om duurzamer te werken. Volgens jaar is 50 procent gecertificeerd, in 2022 75 procent en in 2024 is alles gecertificeerd met MPS, Global GAP of PlanetProof. Misschien scherpen we dat zelfs aan.” De handelsbedrijven zelf moeten komende zomer allemaal zijn gecertificeerd. 

Gecertificeerde bollen kopen makkelijker

Volgens Westerhof zijn steeds meer deelnemers aan het Platform Duurzame Handel gecertificeerd. Vooral MPS ABC wordt veel aangevraagd, inmiddels zijn 276 bedrijven gecertificeerd. Die zijn goed voor bijna 11.000 hectare. Dat maakt het voor de platformleden makkelijker gecertificeerde bollen in te kopen. Global GAP is goed voor 1.700 hectare en alleen Planet Proof blijft met 10 bollenkwekers wen 8 vaste plantenbedrijven nog wat achter. Oorzaak zijn volgens Anthos de strengere regels van Planet Proof.

Klachtenafhandeling en tuchtrecht

Om de kwaliteit van de bollen zoveel mogelijk te waarborgen, bezoekt BQ Support de leden eens per jaar. Gekeurd wordt overigens niet op de bedrijven. Ook wordt een klachtenafhandeling en een tuchtrecht opgezet voor de platformdeelnemers. Ook op de verpakking van de bollen kan een klachtennummer van het Platform komen, als de retailer het daar mee eens is.

 

Lees het uitgebreide verhaal in Greenity 53.