6 december 2019 Meer nieuws

Lage verwachtingen broeiseizoen tulp

De verwachtingen voor het tulpenbroeiseizoen 2020 zijn minder hoog gespannen dan vorig jaar. Dat bleek tijdens de jaarlijkse Tulpendag van Royal FloraHolland, die 4 december in Aalsmeer werd gehouden.

Tijdens deze dag geeft de veiling altijd een prognose af van aantallen in de verschillende periodes. Dit jaar gebeurde dat niet. Als reden gaf veilingmeester Arjan Groeneveld op dat de broeischema’s die de veiling elk jaar krijgt, heel veel tijd en energie vergen om die om te werken tot een goed overzicht. Bovendien kostte het de veiling elk jaar meer moeite om voldoende schema’s te krijgen voor een betrouwbaar beeld. Wel gaf hij een verwachting af, gebaseerd op geluiden uit de sector. “Duidelijk is dat er afgelopen zomer meer dan voldoende bollen zijn gerooid in de dikke maten. De broeiers kunnen dus een kwalitatief goed product aanleveren. Het broeiseizoen zal later starten, omdat de bollen later in G waren. Tot Internationale vrouwendag verwachten we geen problemen. Spannend wordt het daarna. Houden we de prijs vast, of zakt hij weg?”

Tulpenafzet stimuleren

Op basis van de cijfers van afgelopen voorjaar kon Groeneveld melden dat de klokprijs voor tulp gemiddeld ruim 16 cent bedroeg. Om juist in die periode de tulpenafzet te stimuleren, zal Tulpen Promotie Nederland dan de tulp extra promoten, zo maakte Gerard Reus namens TPN bekend. De internationale aftrap van het broeiseizoen is de Nationale Tulpendag op de Dam in Amsterdam, zaterdag 18 januari 2020. Daarvoor werkt TPN dit jaar samen met Make-a-Wish.

Zie ook het artikel over de Tulpendag in Greenity nr. 56, die 20 december verschijnt.