24 november 2020 Meer nieuws

Kwekers pikken verplichte certificering niet

Nadat Royal FloraHolland bekend heeft gemaakt dat voor aanvoerders per 1 januari 2022 een certificeringplicht geldt, is een groep kwekers daartegen in opstand gekomen. Zij hebben zich verenigd in een Facebookgroep en hebben een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Bloemenveiling Royal FloraHolland wil door middel van een gefaseerde invoering van de milieuregistratie- en certificeringplicht tegemoet komen aan de toenemende vraag naar duurzame producten. Door dit op te leggen aan kwekers wil de veiling uitstralen duurzaamheid belangrijk te vinden en eraan te willen bijdragen. Per 1 januari 2021 moeten alle aanvoerders voldoen aan de milieuregistratieplicht, de certificeringplicht gaat een jaar later in, per 1 januari 2022. 

Vrij in keuze

Een groep, vooral kleine, kwekers komt tegen dit besluit in opstand. Zij betogen dat hun afnemers niet om duurzaamheidscertificaten vragen en dat het hen alleen maar veel tijd, energie en geld zal kosten terwijl daar geen extra inkomsten tegenover staan. De kwekers willen, als zelfstandig ondernemers, vrij zijn in hun keuze. Daarbij zijn ze van mening dat ze ‘al heel duurzaam werken’, aangezien ze veelal in de buitenlucht telen, zonder assimilatieverlichting en verwarming.

De tegenstanders hebben zich verenigd in Facebookgroep ‘Kwekers tegen VERPLICHTE certificering’ waar ze informatie met elkaar delen. Aangezien ze ervan overtuigd zijn dat Royal FloraHolland de verplichting niet zou mogen opleggen, heeft de kwekersgroep bij de ACM een klacht ingediend tegen de veiling. Royal FloraHolland laat desgevraagd weten ‘nog niets van de ACM te hebben gehoord’.

Het volledige artikel over verplichte certificering is te lezen in editie 81 van Greenity die in week 49 verschijnt.