11 februari 2020 Meer nieuws

Kwekers NH doen mee aan Circulair Ondernemen Challenge

Mol Freesia uit Nibbixwoud bekijkt hoe het warme water te gebruiken is dat het bedrijf overhoudt met het nieuwe zonneboilersysteem dat wordt aangelegd. Mol is één van de 20 tot 25 deelnemers van de ‘Rabobank Circulair Ondernemen Challenge’ in Noord-Holland.

Dit vertelt Jord Noom, accountmanager Food & Agri van Rabobank West-Friesland. Samen met Rabobank, KPMG, Provincie Noord-Holland en MVO-Nederland bekijken deze bedrijven waar er kansen liggen in circulair ondernemen en hoe de productie nog duurzamer kan.

Opties gebruik warmte-overschot

Dit voorjaar wordt het grootschalige zonneboilerveld opgeleverd bij Mol Freesia (op de foto de installatie van collega-freesiateler Tesselaar). Het door de zon opgewarmde water wordt opgeslagen in de bodem en in de winter gebruikt voor het verwarmen van de kassen. Echter, er wordt bij Mol straks meer warm water geoogst dan dat het bedrijf zelf nodig heeft. Vandaar dat het bedrijf kijkt naar de opties van dit warmte-overschot. De opties zijn om het warme water te leveren aan het bedrijventerrein wat er vlakbij zit. Een andere optie is het kasoppervlak uit te breiden en daar de warmte te benutten voor freesia’s of voor een ander gewas.

Alternatief voor plastic en nuttige stoffen

Andere zaken die het bedrijf bij de challenge bekijkt is of er een milieuvriendelijk alternatief bestaat voor de plastic bakken en hoezen waarin de freesia’s worden getransporteerd. Verder kijkt Mol of er nuttige stoffen uit de freesia kunnen worden gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor de productie van parfum.

Noom geeft aan dat na afloop van de Challenge de deelnemende ondernemers beschikken over een kant-en-klaar actieplan waarmee ze direct aan de slag zouden kunnen. Door deel te nemen aan de challenge komen de ondernemers middels een netwerk in aanraking met heel veel verschillende expertises. “Zo worden er veel ideeën uitgewisseld en ontstaat er kruisbestuiving.”

Een andere ondernemer die ook meedoet aan de Rabobank Circulair Ondernemen Challenge is Sam Ruijter met zijn zonnewarmtesysteem waarbij een deel van zijn lege kas fungeert als zonnecollector.