13 september 2022 Meer nieuws

Kwekers bezoeken Polen

Tien bloemenkwekers, een veredelaar en een potplantenkweker bezochten 31 augustus en 1 september Polen om kansen te ontdekken op de Poolse markt, meldt organisator Royal FloraHolland op haar site.

Polen is de meest ontwikkelde en volwassen economie van Midden- en Oost-Europa. Ook op sierteeltgebied presteert het land goed en daarom namen de leden van Royal Flora Holland daar een kijkje. "Polen is momenteel het vijfde exportland voor Nederland wat betreft snijbloemen en planten", zegt RFH-productmanager Manon Poot, die de reis met haar collega Coen Verspeek organiseerde. "Dat is te danken aan de liefde van Polen voor bloemen en de groeiende welvaart in het land."

Gids

De deelnemers kregen voor de trip het 'Landenrapport Polen' te zien en er was een online kennismaking met Agnieszka Murawska van de Nederlandse ambassade in Polen, die gids was tijdens de reis. De Nederlandse groep bezocht een groothandel, bloemisten, supermarkten en bouwmarkten in en om Warschau. Ook gingen ze naar de beurs Flower Expo Poland.

Optimaal beeld

Productmanager Verspeek: "Het was de eerste keer sinds lange tijd dat we een buitenlands marktbezoek organiseerden. Dat is een mooie rol voor Royal FloraHolland, waarbij we (lid)aanvoerders helpen inzicht te krijgen in een andere markt. De nieuwe aanpak, een informatieve presentatie vooraf op basis van het landenrapport en vervolgens met eigen ogen gaan kijken en ervaren, blijken een waardevolle match. De landenrapporten geven veel consumenteninformatie over een land. In combinatie met gesprekken met bloemisten en groothandel helpt dit ondernemers om een optimaal beeld van een land te krijgen. Na dit succes zijn we ons aan het voorbereiden voor marktbezoeken in 2023."