19 april 2021 Meer nieuws

Kwartaalrecord voor sierteeltexport

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2021 af met een exportwaarde van bijna € 2 miljard, een record. Dit maakte VGB bekend op basis van exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van planten steeg met 31% en van snijbloemen met 26%.

Ook de export in maart bereikte een record met € 872 miljoen.

De belangrijkste exportlanden krabbelden weer op na de flinke terugval vorig jaar door de coronacrisis.  Ten opzicht van 2019  waren er flinke plussen voor Duitsland (+12,1%), Frankrijk (+18,2%) en het Verenigd Koninkrijk (+29,8%). Ook de export naar Italië en Spanje herstelt zich. 

Versoepelingen

„In veel landen om ons heen zijn er versoepelingen voor de verkoop van bloemen en planten”, verklaart Matthijs Mesken, directeur van de VGB. „Een lager aanbod en hoge luchtvrachtkosten dreef de inkoopprijzen op naar recordhoogte in aanloop naar meerdere bloemen- en plantengeefmomenten afgelopen maand.”

In maart werden Vrouwendag en Engelse Moederdag gevierd. Ook viel de aanloop naar Pasen in maart. Hierdoor ontvingen telers goed geld voor bloemen en planten.

Kijk voor een uitgebreide analyse op de website van Floridata.