2 juli 2021 Meer nieuws

Kwaliteit pioenrozen minder dan anders

Pioenkwekers hebben in hun gewas dit jaar veel last van botrytis. De oogstderving liep in extreme gevallen op tot 60 procent, aldus Gerbrant Schilder, teeltadviseur bij Agrifirm GMN. De gemiddelde oogstderving is dit jaar aanzienlijk hoger. Normaliter ligt die op zo’n 5 procent.

Het pioenengewas kreeg er dit jaar flink van langs. Hagel en wind beschadigden het gewas al vroeg in het seizoen en de natte weersomstandigheden zorgden voor een hoge Botrytis-druk. Hierdoor is de kwaliteit van de pioenen dit jaar een stuk minder dan andere jaren. Volgens Schilder komt in een bepaalde soort 60 procent derving voor.

Bossen is tijdrovend

Vanwege de mindere kwaliteit is het bossen van de pioenen bij veel kwekers nu een tijdrovende klus. “Er moet veel beschadigd blad vanaf worden gehaald.” Ook zijn er veel meer kromme stelen dan anders. Er zijn hierdoor tevens minder partijen geschikt voor bewaring.

Kwekers die preventief tegen Botrytis hebben beschermd, halen wat betere resultaten. “Kwekers die gewasbeschermingsmiddelen minder intensief hebben toegepast, hadden eerder last van Botrytis dan kwekers met een intensiever schema. Soms wel tot 10 dagen eerder.” Omdat er in pioen eigenlijk alleen maar preventieve middelen tegen Botrytis zijn en te weinig curatieve, leverde een intensiever spuitschema dit jaar voordeel op. “Voor een seizoen als dit hanteer je zo’n intensiever spuitschema.”

De beheersing van Botrytis is een vast onderdeel van het onderzoeksprogramma van Agrifirm-GMN. De komende jaren blijft het bedrijf hier onderzoek naar doen.