5 april 2018 Meer nieuws

Krokussen brengen Dodendraad tot leven

Dit najaar planten 26 gemeenten langs de Belgisch-Nederlandse grens een lint van witte krokussen. Hiermee wordt de Dodendraad herdacht.

Duizend doden

Dit najaar is het honderd jaar geleden dat de Dodendraad werd afgebroken. Dit was een elektrische grensversperring van 350 kilometer lang, waar 2.000 volt op stond. De Duitse bezetter plaatste deze om te voorkomen dat vrijwilligers zich aansloten bij het Belgische leger. Ook probeerden de Duitsers zo spionnen en smokkelaars tegen te houden. Langs de hele Nederlands-Belgische grens vielen bij de draad zo’n duizend doden.

Doden herdenken en verhaal levend houden

Om de doden te herdenken en dit verhaal levend te houden, planten duizenden vrijwilligers dit najaar witte krokussen langs het voormalige traject van de Dodendraad. De witte krokussen lijken qua vorm op de witte isolatoren van de elektrische draad.

Lint van bijna 350 km witte krokussen

In 2015 is het eerste deel van het krokuslint geplant op de grens tussen Wuustwezel en Zundert. Toen werden 25.000 witte krokussen geplant over een lengte van 11 kilometer. Dit najaar wordt dus een groot deel van de rest van de 350 km lange grens geplant.

Deelnemende gemeenten

De Nederlandse gemeenten die krokussen gaan planten zijn: Hulst, Terneuzen, Baarle-Nassau, Reusel-de Mierden, Cranendonck, Weert, Leudal, Maasgouw, Stein en Gulpen-Wittem. In België zijn dat: Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint Gillis-Waas, Beveren, Ravels, Neerpelt, Hamont-Achel, Bocholt, Kinrooi en Maasmechelen.