14 april 2020 Meer nieuws

Koppen om toeristen weg te houden

Kweker Simon Pennings in de Duin- en Bollenstreek kopte percelen tijdens het paasweekeinde om toeristen niet langer in de verleiding te brengen de streek te bezoeken. Aanleiding om veel vroeger te koppen is de drukte die ontstond bij de velden. 

Kwekers willen vanwege de coronapandemie geen bezoekers bij de bloeiende velden. Zij volgen de RIVM-richtlijnen en vragen iedereen om thuis te blijven. In het paasweekend bleek de aantrekkingskracht groot. Duizenden trokken naar de bollenstreek. Vooral rondom Keukenhof en richting Hillegom was het erg druk. Voor de burgemeesters van de streek reden om in te grijpen door een groot aantal wegen af te sluiten die langs de bollenvelden lopen.

'Niets te zien'

Op eigen initiatief startte Simon Pennings uit Noordwijkerhout (niet op de foto, red.) met het vervroegd koppen van zijn tulpen, om duidelijk te maken aan de toeristen dat er echt niets meer te zien is in de streek. Dit bericht is opgepikt door landelijke media en heeft tot reacties geleid bij het campagneteam van Enjoy the flowers. Volgens KAVB-beleidsmedewerker Annika Versloot van het campagneteam is de indruk gewekt dat de bollenvelden in de streek massaal gerooid zouden worden. "Dat is niet de bedoeling. We hebben vanuit het campagneteam inmiddels de landelijke media uitgelegd dat het alleen gaat om het eerder koppen van de bloemen."

De druppel

Het paasweekend was de druppel voor Pennings. Ondanks oproepen om de velden met rust te laten, van zowel kwekers als Enjoy the Flowers én ondanks maatregelen van de overheid om bezoek tegen te gaan, was de drukte in de Bollenstreek groot. Zowel het campagneteam, de kwekers als de burgemeesters waren stomverbaasd dat er zo veel bezoekers kwamen.  We hebben echt opgeroepen om thuis te blijven. Waarom doen mensen dat niet? Hebben ze onder een steen gelegen", aldus burgemeester Arie van Erk van Hillegom.

Bezoekers beschermen

Met het koppen steunen kwekers de lokale overheid, maar beschermen ze ook de bezoekers die, in hun verlangen naar een kleurige foto, de 1,5 meter-regel te makkelijk loslaten. Alleen samen krijgen wij de coronapandemie onder controle', laat het campagneteam weten.