9 maart 2021 Meer nieuws

‘Koop geen perkgoed, maar vaste planten en bollen’

‘Stap af van het goedkope perkgoed, investeer in vaste planten en bollen en koop biologisch’, dat adviseert Sprinklr, een webshop met duurzame planten. Meer dan de helft van de Nederlanders koopt ieder jaar perkgoed, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Sprinklr.

Driekwart van de kopers houdt bij de aanschaf van een tuinplant geen rekening met het energieverbruik bij het kweekproces en 60% denkt niet na of er gewasbeschermingsmiddelen op de plant zitten. “Reden hiervoor kan zijn dat ruim de helft van de Nederlands het verschil niet kent tussen biologische en niet-biologische kweek. Nederlanders zijn zich blijkbaar nog slecht bewust van hoe planten worden gekweekt en wat de kosten zijn voor het milieu”, aldus Sprinklr-directeur Suzanne van Straaten.

Klimaatverandering afremmen

“Door in het vroege voorjaar geen perkgoed meer te kopen uit warme kassen, help je klimaatverandering af te remmen”, stelt Liedewij Loorbach, medeoprichter Sprinklr. “Afkicken van perkgoed betekent niet dat je zonder vroege bloei moet leven. Wie in het najaar sneeuwklokjes en krokussen in de grond heeft gestopt, heeft de vroegste bloei al te pakken. Bovendien zijn er onder de vaste planten, die jarenlang meegaan, ook soorten die in maart of april bloeien. We moeten afscheid nemen van de wegwerpcultuur. Ons advies: stap af van het goedkope perkgoed, investeer in vaste planten en bollen en koop biologisch.”