8 april 2022 Meer nieuws

Koninklijk paar bezoekt Bollenstreek

Dirk (l) en Jaco Leenen (r) ontvingen donderdag koning Willem Alexander en koningin Maxima op het bedrijf W.F. Leenen. De narcissen- en sonatinikwekers in Voorhout gaven het koninklijk paar uitleg over de teelt en broei. Jaco Leenen is naar eigen zeggen ‘apetrots’.

De broers Leenen en de medewerkers van het bedrijf hadden het druk in de aanloop naar het bezoek. "Alles was brandschoon", zegt Jaco. "We zitten midden in een volksverhuizing omdat de nieuwbouw net klaar is, dus het was best veel werk. We deden het graag en iedereen hielp mee."

Goed ingevoerd

Het viel Leenen op dat het paar goed was ingevoerd in de sector en in de teelt. Dirk vertelde het verhaal over de teelt en iets over de KAVB, Jaco verzorgde de rondleiding. "De koning en koningin weten meer van de sector dan we denken en we kregen heel specialistische vragen. Maar ze wilden ook weten hoe we de coronatijd waren doorgekomen, hoe het met subsidies zat en ze waren echt heel geïnteresseerd in het bedrijf."

Geen tijd

Het bezoek van het koninklijk paar is geregeld door de provincie Zuid-Holland. Daar kwam ook de vraag vandaag. "Dan zeg je natuurlijk niet dat je geen tijd hebt", aldus Jaco. De gebroeders konden een goed beeld geven, want Leenen doet aan veredeling, vermeerdering, bollen- en bloementeelt. Ook na afloop bleef de telefoon gaan. "Er was heel veel belangstelling. De landelijke bladen, regionale bladen en omroepen, we hebben iedereen gesproken." Tot verrassing van de ondernemers en hun personeel was na afloop zelfs nog tijd voor een groepsfoto met het paar.

Bloeiende tulpen en amateurvoetbal

Behalve Leenen bezocht het paar die dag ook The Tulip Barn en Keukenhof. Het park vormde de tweede etappe van het bezoek aan de Duin- en Bollenstreek, dat startte bij FC Lisse en eindigde bij Space Campus in Noordwijk. In de bloeiende tulpenvelden voor toeristen bij The Tulip Barn lieten Maxima en Willem-Alexander zich fotograferen. Het draaide die dag behalve om de bollenteelt onder meer om het klimaat, toerisme en amateurvoetbal.

Fotografie: United Photos