30 november 2018 Meer nieuws

Komen en gaan bij Rabobank

Ruud Huirne gaat weg als directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland. Hij blijft er wel twee dagen in dienst als ‘special advisor Duurzame Landbouw’. Een andere bekende uit de sector die bij de Rabobank werkt, Dave Marcus, vertrekt als sectorspecialist Tuinbouw. Hij wordt per 1 januari Manager 'Global standard management' bij MPS.

Huirne start een eigen bedrijf voor drie dagen in de week. Samen met een aantal partners zet hij een bedrijf op in duurzame energie en groene grondstoffen, waarvan onder andere Bio Energy Coevorden onderdeel uitmaakt.

Per 1 januari krijgt Huirne de leiding over de activiteiten van de bank op het gebied van verduurzaming van de Nederlandse land- en tuinbouw als special advisor Duurzame Landbouw. Dit is een nieuwe functie en valt onder de afdeling Communicatie en Corporate Affairs. 

Deel taken eerder elders

Sinds 2012 was Huirne directeur Food & Agri Nederland. Deze functie is een jaar geleden al opgesplitst tussen Huirne en Carin van Huët vanwege de hoeveelheid werk. Van Huët is sinds maart 2018 hoofd sectormanagement. Onder haar vallen ook de verschillende sectorspecialisten. Voordat Huirne bij de Rabobank kwam, was hij directeur van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), dat tegenwoordig Wageningen Economic Research heet.

Dave Marcus naar MPS

Sectorspecialist Tuinbouw Dave Marcus vertrekt per 20 december bij de Rabobank en treed per 1 januari in dienst bij MPS als Manager 'Global standard management'. Thomas Frankhuizen volgt Marcus op als sectorspecialist Glasgroente, Champignons, Bloembollen en broeierij. Frankhuizen komt van Rabobank Westland, waar hij accountmanager Grootzakelijk was.

'Grote middengroep vooruit helpen'

Marcus over zijn nieuwe functie bij MPS: "Binnen MPS zal ik samen met het innovatie- en productontwikkelingsteam bouwen aan een duidelijke en internationale duurzaamheidspropositie die koplopers zal belonen én de nog grote middengroep zal meenemen in het verleggen van de grenzen. In het écht ambitieus durven zijn."

'Lat blijven verleggen'

Volgens Marcus moet er niet alleen meer duidelijkheid en transparantie komen in het landschap van de diverse keurmerken: "De lat waaraan ondernemers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor certificering moeten we, in een steeds sneller veranderende wereld, constant blijven verleggen. Dit is een spanningsveld waarin de ambities van MPS leidend zijn."

Marcus werkt sinds 2007 bij de Rabobank en had er verschillende functies in verschillende regio’s. Sinds begin 2016 is hij sectorspecialist tuinbouw en heeft als standplaats het hoofdkantoor in Utrecht.